
Kilo
almak istiyorsanız öncelikle buna engel olan sebeplerin temeline inilmelidir.
Bunun için doktor kontrolünden geçerek zayıflık durumunun nedenini belirlemek,
atılması gereken ilk adımdır.
Kilo
alamama nedenleri;
1) Aşırı fiziksel
aktivite
2)
İştahsızlık ve diğer nedenlerle yeterli besin alınamaması
3) Alınan
besinlerin sindiriminde, emiliminde ve metabolizmada bozukluk
4) Kanser
ve hiper tiroidi gibi enerji harcamayı artıran hastalıklar
5) Stres
Zayıflığının
nedeni belirlendikten sonra uygun tedavi uygulanarak ortadan kaldırılmalıdır.
Örneğin besin emilimini engelleyen parazitlerin temizlenmesi, iştahsızlığa
neden olan stres durumunda psikolojik tedavi alınması gibi. Zayıflığın nedeni
genellikle iştahsızlıktır. Bu nedenle yemeklerin porsiyonu küçük, enerji
yoğunluğu da fazla olmalıdır. Yağsız salata yerine zeytinyağlı salata,
sade sütlaç yerine cevizli sütlaç, sade yoğurt yerine pekmezli yoğurt gibi
alternatifler üretilmelidir. Fazla kilolu olmak kadar, aşırı zayıf olmak da
sağlığı tehdit eden ciddi bir durumdur. Kilo almanın yolları arasındaki en
önemli faktör, kalori dengesini sağlamaktır. Günlük ihtiyaç duyulan kaloriden
daha az miktarda kalori içeren besinler tüketmek, kilo artışı sağlayamamaya
neden olur. Öğün aralarında enerji veren ve iştah açan sağlıklı gıdalar
tüketilmelidir. Sağlıklı kilo almak için, yemeklerde yağ ve basit karbonhidrata
çok fazla yer verilmemelidir.
Günde en az üç ana öğün ve üç ara öğün yapılmalıdır.
Yemekte büyük ve mümkünse renkli tabaklar kullanmak daha fazla besin tüketmeye
yardımcı olacaktır.
Tavuk eti ve derisi, balık, yumurta beyazı, fasulye,
nohut, patates, havuç, sarımsak, biber, domates, enginar, bezelye, mısır
ve aşırıya kaçmadan kırmızı et, meyve suyu gibi besinler diyette yer almalıdır.
Öğün aralarında antepfıstığı, kuru siyah üzüm, ceviz,
fındık, badem, hurma, kayısı ve incir tüketilebilir.
Sabah kahvaltısında süt ve süt ürünleri, yumurta,
tereyağı ve bal tüketilebilir.
Her öğünde tam buğday ekmeği bulundurulmalıdır.
Meyve olarak incir, muz ve beyaz üzüm tercih
edilebilir, meyveler üzerine bal dökülerek ya da yoğurtla karıştırılarak
yenebilir.
Et ve sebze yemeklerine zencefil, zerdeçal, kimyon,
kekik, nane, kişniş, acı biber, rezene, adaçayı, tere, kakule gibi iştah açan
baharatlar eklenebilir.
Alınan kiloların bel çevresinde yağlanmaya neden
olmaması ve kasların güçlenmesi için her gün 20 dakika spor yapılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder