27 Eylül 2016 Salı

NASIL KİLO ALABİLİRİM ?

                               NASIL KİLO ALABİLİRİM ile ilgili görsel sonucu
Kilo almak istiyorsanız öncelikle buna engel olan sebeplerin temeline inilmelidir. Bunun için doktor kontrolünden geçerek zayıflık durumunun nedenini belirlemek, atılması gereken ilk adımdır.
Kilo alamama nedenleri;
1) Aşırı fiziksel aktivite
2) İştahsızlık ve diğer nedenlerle yeterli besin alınamaması
3) Alınan besinlerin sindiriminde, emiliminde ve metabolizmada bozukluk
4) Kanser ve hiper tiroidi gibi enerji harcamayı artıran hastalıklar
5) Stres          
Zayıflığının nedeni belirlendikten sonra uygun tedavi uygulanarak ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin besin emilimini engelleyen parazitlerin temizlenmesi, iştahsızlığa neden olan stres durumunda psikolojik tedavi alınması gibi. Zayıflığın nedeni genellikle iştahsızlıktır. Bu nedenle yemeklerin porsiyonu küçük,  enerji yoğunluğu da fazla olmalıdır. Yağsız salata yerine zeytinyağlı salata, sade sütlaç yerine cevizli sütlaç, sade yoğurt yerine pekmezli yoğurt gibi alternatifler üretilmelidir. Fazla kilolu olmak kadar, aşırı zayıf olmak da sağlığı tehdit eden ciddi bir durumdur. Kilo almanın yolları arasındaki en önemli faktör, kalori dengesini sağlamaktır. Günlük ihtiyaç duyulan kaloriden daha az miktarda kalori içeren besinler tüketmek, kilo artışı sağlayamamaya neden olur. Öğün aralarında enerji veren ve iştah açan sağlıklı gıdalar tüketilmelidir. Sağlıklı kilo almak için, yemeklerde yağ ve basit karbonhidrata çok fazla yer verilmemelidir.
       Günde en az üç ana öğün ve üç ara öğün yapılmalıdır. Yemekte büyük ve mümkünse renkli tabaklar kullanmak daha fazla besin tüketmeye yardımcı olacaktır.
       Tavuk eti ve derisi, balık, yumurta beyazı, fasulye, nohut, patates, havuç, sarımsak, biber, domates, enginar, bezelye, mısır ve aşırıya kaçmadan kırmızı et, meyve suyu gibi besinler diyette yer almalıdır.
       Öğün aralarında antepfıstığı, kuru siyah üzüm, ceviz, fındık, badem, hurma, kayısı ve incir tüketilebilir.
       Sabah kahvaltısında süt ve süt ürünleri, yumurta, tereyağı ve bal tüketilebilir.
       Her öğünde tam buğday ekmeği bulundurulmalıdır.
       Meyve olarak incir, muz ve beyaz üzüm tercih edilebilir, meyveler üzerine bal dökülerek ya da yoğurtla karıştırılarak yenebilir.
       Et ve sebze yemeklerine zencefil, zerdeçal, kimyon, kekik, nane, kişniş, acı biber, rezene, adaçayı, tere, kakule gibi iştah açan baharatlar eklenebilir.


       Alınan kiloların bel çevresinde yağlanmaya neden olmaması ve kasların güçlenmesi için her gün 20 dakika spor yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder