27 Eylül 2016 Salı

CHİA TOHUMU VE FAYDALARI NEDİR?

chia ile ilgili görsel sonucu


İçinde protein, lif, magnezyum, kalsiyum ve en önemlisi omega-3 yağ asitlerinden olan ALA (α-linoleik asit) vardır.
3 ay boyunca günde 4 çay kaşığı chia çekirdeği yiyen hastalarda ;
  •  Kan pıhtılaşmasında %20 azalma ,
  • İltihaplanmada %30 azalma ,
  • Omega-3 yağ asidi depoları %80 artmış,
  • Büyük tansiyon 6 birim düşmüştür.

Hemen hemen iyi bildiğimiz keten tohumu ile neredeyse aynı özelliklere sahiptir fakat chia tohumunu öğütmek gerekmez.  Chia’nın besinsel özelliklerine baktığımızda lif, omega-3 yağ asitleri, kalsiyum antioksidan  özellik gösterir ve proteinde dahil olmak üzere sağlığa bir çok yönden faydalıdır. İçerisinde ki lif hayati bir besindir , kilo kaybı ve sindirim için bir çok fayda sağlar. 
  • Lif içeriği ile bol miktarda su tutarak doygunluk hissi verir. 
  • Antioksidan içeriği ile vücutta ki serbest radikallerle savaşır ve vücudu hastalıklara karşı korur.
  •  Cilt saç ve tırnakları güçlendirir.
  •  İçerdiği omega-3 yağ asitleri kardiyovasküler hastalıklara karşı korur.
  • Vücutta oluşan karbonhidrat ve şekeri dengelemeye yardımcı olur.
  • Chia tohumu günlük magnezyum ihtiyacımızın %30 unu karşılar ve muzdan 2 kat daha fazla potasyum içerir.
  • Protein kaynağıdır, et tüketmeyenler veya çok az tüketenlerin diyetlerinde yer almalıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder