
İçinde protein, lif, magnezyum, kalsiyum ve en
önemlisi omega-3 yağ asitlerinden olan ALA (α-linoleik asit) vardır.
3 ay boyunca günde 4 çay kaşığı chia çekirdeği yiyen
hastalarda ;
- Kan pıhtılaşmasında %20 azalma ,
- İltihaplanmada %30 azalma ,
- Omega-3 yağ asidi depoları %80 artmış,
- Büyük tansiyon 6 birim düşmüştür.
Hemen hemen iyi bildiğimiz keten tohumu ile neredeyse
aynı özelliklere sahiptir fakat chia tohumunu öğütmek gerekmez. Chia’nın
besinsel özelliklerine baktığımızda lif, omega-3 yağ asitleri, kalsiyum
antioksidan özellik gösterir ve proteinde dahil olmak üzere sağlığa bir
çok yönden faydalıdır. İçerisinde ki lif hayati bir besindir , kilo kaybı ve
sindirim için bir çok fayda sağlar.
- Lif içeriği ile bol miktarda su tutarak doygunluk hissi verir.
- Antioksidan içeriği ile vücutta ki serbest radikallerle savaşır ve vücudu hastalıklara karşı korur.
- Cilt saç ve tırnakları güçlendirir.
- İçerdiği omega-3 yağ asitleri kardiyovasküler hastalıklara karşı korur.
- Vücutta oluşan karbonhidrat ve şekeri dengelemeye yardımcı olur.
- Chia tohumu günlük magnezyum ihtiyacımızın %30 unu karşılar ve muzdan 2 kat daha fazla potasyum içerir.
- Protein kaynağıdır, et tüketmeyenler veya çok az tüketenlerin diyetlerinde yer almalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder