27 Eylül 2016 Salı

KANOLA YAĞININ HAYATIMIZDAKİ YERİ NEDİR ?

kanola tohumu ile ilgili görsel sonucu

Kanola yağı henüz sofralarımızda yer almasa da raflarda çoktan yerini almış bir yağdır.
Kanola yağı, sahip olduğu dengeli yağ örüntüsüyle sağlıklı bir yağ profili sergilemektedir.
Kanola yağı, kalp sağlığını koruyan E ve K vitaminleri ve  bitkisel sterollerden de zengindir.
Aynı zamanda içerdiği fenolik bileşiklerin, yapılan çalışmalar sonucunda oksidatif stresle mücadele üzerinde ihtiva ettiği E vitamininden daha çok etkinliğe sahip olduğu görülmüştür.
Kanola yağının 14 gramı; 120 kkal , 1 gr doymuş yağ , 0 gr trans yağ , 4 gr çoklu doymamış yağ asidi , 8 gr tekli doymamış yağ asidi , 2 mg E vitamini ,16.1-30.8mcg K vitamini
Kanola yağı diğer yağlara göre daha uzun raf ömrüne  sahiptir.
Kanola bitkisinden “beyaz bal” dediğimiz kanola balı   elde  edilmiştir. Türkiyen’nin beyaz balı ilk kez  Tekirdağ’da üretilmiştir. Beyaz bal kendisine has aromasıyla diyette ve eczacılıkta geniş kullanım alanına sahiptir. Ayrıca sağlığı korumada ve geliştirmedeki etkinliği ile dikkatleri üzerine çekmiştir.
·         Yağ asidi profili ile tek başına diyetin olması gereken yağ asidi örüntüsüne ulaşmasını sağlar.
·         İçerdiği bitkisel steroller ve  fitokimyasallar ile sağlığı geliştirici özellik taşımaktadır.
·         İçerdiği e vitamini ile hücreleri korur ve ldl kolesterolün oksidasyonunu önleyerek kalp-damar sağlığını koruyucu  etki gösterir. Aynı zamanda hücre yenilenmesinde görev aldığı için cilt sağlığında da önemlidir.
Kardiovasküler hastalıklar, kanser, aritmiler gibi birçok hastalığın yağların cinsi ve miktarı ile ilişkisi olduğu bilinmektedir. Önceki çalışmalar sadece yağların miktarına odaklanırken; son zamanda yapılan çalışmalarda yağın özelliği miktarından çok daha fazla önem taşımaktadır.
·         Kanola yağı doymuş yağ oranın az olması; tekli doymamış ve omega-3 yağ asitlerinden zengin olması sebebiyle kardiovasküler hastalık riskini azaltmaktadır.
Birçok deneysel çalışmada bitkisel sterollerin LDL kolesterolünü ve total kolesterolü düşürdüğü kanıtlanmıştır. Kanola yağındaki bitkisel sterollerin etkinliği de bu amaçla araştırma konusu olmuştur.
Son zamanlarda yapılan çalışmalar yağın miktarından çok türüne yöneliktir. Örneğin; Omega-3 yağ asidinin göğüs kanseri üzerine koruyucu etkisi; omega-6 varlığına, dolayısıyla omega-6/omega-3 oranına bağlıdır.

·         Kanola yağının omega-6/omega-3 (2/1) oranıyla hedeflenen omega-6/omega-3 oranına ulaşmak daha kolaydır. Çalışma sonuçları değerlendirildiğinde, göğüs kanserini önlemede ve kanser riskini azaltan önlemlerde beslenme stratejisi geliştirilmesi oldukça önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder