
Kanola yağı henüz sofralarımızda
yer almasa da raflarda çoktan yerini almış bir yağdır.
Kanola yağı, sahip olduğu dengeli
yağ örüntüsüyle sağlıklı bir yağ profili sergilemektedir.
Kanola yağı, kalp sağlığını koruyan
E ve K vitaminleri ve bitkisel sterollerden de zengindir.
Aynı zamanda içerdiği fenolik
bileşiklerin, yapılan çalışmalar sonucunda oksidatif stresle mücadele üzerinde
ihtiva ettiği E vitamininden daha çok etkinliğe sahip olduğu görülmüştür.
Kanola yağının 14 gramı; 120 kkal , 1 gr doymuş yağ , 0 gr trans yağ , 4 gr çoklu doymamış yağ
asidi , 8 gr tekli doymamış yağ asidi , 2 mg E vitamini ,16.1-30.8mcg K
vitamini
Kanola yağı diğer yağlara göre daha
uzun raf ömrüne sahiptir.
Kanola bitkisinden “beyaz bal”
dediğimiz kanola balı elde edilmiştir. Türkiyen’nin beyaz balı ilk kez Tekirdağ’da
üretilmiştir. Beyaz bal kendisine has aromasıyla diyette ve eczacılıkta geniş kullanım alanına sahiptir. Ayrıca sağlığı korumada ve geliştirmedeki
etkinliği ile dikkatleri üzerine
çekmiştir.
·
Yağ asidi profili ile tek başına diyetin olması
gereken yağ asidi örüntüsüne ulaşmasını sağlar.
·
İçerdiği bitkisel steroller ve fitokimyasallar ile sağlığı geliştirici
özellik taşımaktadır.
·
İçerdiği e vitamini ile hücreleri korur ve ldl
kolesterolün oksidasyonunu önleyerek kalp-damar sağlığını koruyucu etki gösterir. Aynı zamanda hücre
yenilenmesinde görev aldığı için cilt sağlığında da önemlidir.
Kardiovasküler hastalıklar, kanser,
aritmiler gibi birçok hastalığın yağların cinsi ve miktarı ile ilişkisi olduğu
bilinmektedir. Önceki çalışmalar sadece yağların miktarına odaklanırken; son
zamanda yapılan çalışmalarda yağın özelliği miktarından çok daha fazla önem
taşımaktadır.
·
Kanola yağı doymuş yağ oranın az olması; tekli
doymamış ve omega-3 yağ asitlerinden zengin olması sebebiyle kardiovasküler
hastalık riskini azaltmaktadır.
Birçok deneysel çalışmada bitkisel
sterollerin LDL kolesterolünü ve total kolesterolü düşürdüğü kanıtlanmıştır.
Kanola yağındaki bitkisel sterollerin etkinliği de bu amaçla araştırma konusu
olmuştur.
Son zamanlarda yapılan çalışmalar
yağın miktarından çok türüne yöneliktir. Örneğin;
Omega-3 yağ asidinin göğüs kanseri
üzerine koruyucu etkisi; omega-6
varlığına, dolayısıyla omega-6/omega-3 oranına bağlıdır.
·
Kanola yağının omega-6/omega-3 (2/1) oranıyla hedeflenen omega-6/omega-3 oranına ulaşmak daha kolaydır. Çalışma sonuçları değerlendirildiğinde, göğüs
kanserini önlemede ve kanser riskini azaltan önlemlerde beslenme stratejisi geliştirilmesi
oldukça önemlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder